Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ;



Το νέο βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου

΄ ΄Το τέλος του κοινωνικού κράτους ;

Η κρίση του κοινωνικού κράτους- σε μια χρονική στιγμή που το ασφαλιστικό κυριαρχεί και προβληματίζει- αλλά και το εάν η Αριστερά πρέπει να αποκτήσει κυβερνητικό πρόβλημα συζητήθηκαν, συζητήθηκαν με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου <<Το τέλος του κοινωνικού κράτους ; Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην Απορρύθμιση.>>

Ο γνωστός καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου παρουσίασε την Δευτέρα το νέο του βιβλίο <<Το τέλος του κοινωνικού κράτους ; Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην Απορρύθμιση.>> που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Πλήθος ακαδημαϊκών, βουλευτών και απλών πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στο χώρος της ασφάλισης. Για το βιβλίο μίλησαν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Καραχάλιος, διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Κοτζιάς, συγγραφέας, ο Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Γεώργιος Τούσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Ο συγγραφέας έχοντας πορευτεί τόσα χρόνια μέσα από τη συλλογικότητα που εκφράζουν τα εργατικά συνδικάτα, μας προσφέρει ένα βιβλίο που περιλαμβάνει βασικές απόψεις για το μέλλον της μισθωτής εργασίας, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης ειδικότερα, στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον της κοινωνίας, οι συντάξεις και η ασφάλιση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τραπεζική λογική. Το νέο κοινωνικό ζήτημα είναι αρμοδιότητα του δημοκρατικά δρώντος λαού, της πολιτικής και των εργατικών συνδικάτων, ενώ πρώτιστο καθήκον είναι ο επαναπροσδιορισμός των προβλημάτων. Στις σελίδες του βιβλίου, ανατρέπονται με τεκμήρια παγιωμένες βεβαιότητες, θίγονται ζητήματα που καλύπτουν ένας εύρος δραστηριοτήτων, μέσα από τις γνωστές και πάντα εμπεριστατωμένες αναλύσεις του Αλέξη Μητρόπουλου. Επιλέγει σκόπιμα να χρησιμοποιήσει μια γλώσσα απλή και κατανοητή στον πολίτη, αντί της ξύλινης ακαδημαϊκής που απευθύνεται μόνο στην ελίτ. Με την επιλογή αυτή, στοχεύει στο να παρακινήσει τον πολίτη να στοχαστεί πάνω σε βασικά κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, παρατηρούνται μεγάλοι κύκλοι μετασχηματισμού του καπιταλισμού που επηρεάζουν τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερά. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας είναι η μετατόπιση των οικονομικών ζωνών επιρροής προς την ανατολή ( Ινδία, Κίνα, Ασία γενικότερα) όπου κυριαρχεί ο κρατικός παρεμβατισμός. Στόχος είναι να αναζητηθεί ο τρόπος που το πολιτικό θα επανακυριαρχήσει στο κοινωνικό και θα αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα που ανακύπτουν. Ο κ. Καραχάλιος μίλησε για την ανάγκη να περάσουμε από τη δυαδική κοινωνία των ανισοτήτων στην κοινωνία αλληλεγγύης. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για την ιδιαίτερη σημασία του κοινωνικού κράτους ως στοιχείο εκπολιτισμού της ανθρωπότητας, δηλώνοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται ισοδυναμεί με οπισθοχώρηση του ανθρώπου. Η εποχή θέτει το ζήτημα του κράτους σε νέες βάσεις, δίνοντάς του άλλη μορφή και περιεχόμενο.

Ο κ. Παπασπύρου, μέσα από τη ματιά του μαχόμενου συνδικαλιστή, κατέθεσε τις δικές του απόψεις για το θέμα. Ορμώμενος από μια φράση του βιβλίου, μίλησε για την αυτονομία των συνδικάτων. Έκανε λόγο για το τέλος του κοινωνικού κράτους, που ταυτόχρονα είναι η αρχή για την ανατολή της νέας μορφής κοινωνικού κράτους. Τόνισε ότι η πολιτική πρέπει να απομακρυνθεί από την επαγγελματικοποίηση και τα συνδικάτα από τα σενάρια και να στραφούν σε ρεαλιστικές προοπτικές. Αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου, που πρέπει να νοηθεί σε συνάρτηση με τη κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ευχαρίστησε εκ βαθέων το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα για να στηρίξει το νέο του συγγραφικό πόνημα. Τόνισε ότι το αίτημα του καθολικού και πλήρους κοινωνικού κράτους, με τα αλληλοσυμπληρούμενα συστήματα εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής εργασίας και δικαιωμάτων συνθέτουν το πεδίο των νέων προκλήσεων της δημοκρατίας. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει συγκεκριμένα συμπτώματα παθογένειας μονόδρομος είναι ο ανασχεδιασμός ενός σύγχρονου, δυναμικού, οικονομικά ισχυρού και παγίως ανατροφοδοτούμενου κοινωνικού κράτους, πάνω στις γραμμές της αλληλεγγύης και της συνοχής.

Ένα βιβλίο απαραίτητο εργαλείο για τον συνδικαλιστή, τον οικονομολόγο, τον απλό πολίτη που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: