Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Πώς να ανακυκλώσετε το σαραβαλάκι σας

Όταν τελειώσει ένα σαμπουάν ανακυκλώνουμε τη συσκευασία του, αφού ολοκληρώσουμε την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών τις στέλνουμε για ανακύκλωση. Τι συμβαίνει όμως όταν το όχημά μας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να το πετάξουμε στα σκουπίδια ;

Στη χώρα μας, κυκλοφορούν πάνω από 1,5 εκατ. αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών, την στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά βίας αγγίζει τα 13 χρόνια. Η ταχεία ανακύκλωση οχημάτων σκοντάφτει στις χαλαρές διατάξεις που επιτρέπουν την εγκατάλειψη οχημάτων σε δρόμους ή στην ύπαιθρο. Σαφής διαδικασία για την τιμωρία όσων εγκαταλείπουν τα οχήματά τους καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο δεν υπάρχει, ενώ συγχρόνως λειτουργούν παράνομα διαλυτήρια που στερούνται περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Που μπορεί όμως, να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης ενός παλαιού οχήματος, αφού δεν μπορεί να το τοποθετήσει σε έναν κάδο ανακύκλωσης ;

Η διαχείριση παλαιών οχημάτων θεσπίστηκε βάσει σχετικής Ευρωπαικής Οδηγίας και στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε το 2001. Σύμφωνα με την Οδηγία, την οργάνωση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης την έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί ή οι εισαγωγείς αυτοκινήτων και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε από τους επίσημους αντιπροσώπους και εισαγωγείς η Εναλλακτική Εταιρεία Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας (ΕΔΟΕ). Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που αποτελεί τον επίσημο φορέα ανακύκλωσης οχημάτων και εξουσιοδοτεί τα κέντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Η έννοια της ΄΄εναλλακτικής διαχείρισης΄΄ αναφέρεται στις εργασίες συλλογής, παραλαβής, μεταφοράς, επαναχρησιμοποίησης, αξιοποίησης και ανακύκλωσης των οχημάτων στο τέλος κύκλου ζωής. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος από τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα οχήματα που αποτελούν πηγή μόλυνσης για το περιβάλλον.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, από τον Δεκέμβριο του 2004 που ξεκίνησε η λειτουργία της μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλωθεί περισσότερα από 40.870 οχήματα, που προέρχονται από ιδιώτες και από δήμους. Μάλιστα, το 2007 παρέλαβε προς καταστροφή 50.534 οχήματα, μια αύξηση 173% έναντι του 2006.

Ο αριθμός των συμβεβλημένων με την ΕΔΟΕ εγκαταστάσεων ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 39 σημεία, ενώ παράλληλα λειτουργούν 12 σημεία

συλλογής. Το δίκτυο της ΕΔΟΕ καλύπτει το 95% του πληθυσμού της χώρας.

Η διαδικασία

Η μόνη σας υποχρέωση ως κάτοχος παλαιού οχήματος είναι η παράδοση του οχήματος, έως τις 16 Δεκεμβρίου κάθε έτους, στις συμβεβλημένες με την ΕΔΟΕ εγκαταστάσεις επεξεργασίας- η οποία μπορεί να γίνει και από έναν εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό σας. Χρειάζεται ταυτότητα, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και οι δύο νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας, τα οποία παρακρατούνται από την εγκατάσταση και παραδίδονται στο υπ. Μεταφορών και την οικονομική εφορία, για να προχωρήσει η διαγραφή.

Με την παράδοση του οχήματος δίνεται στον κάτοχο βεβαίωση παραλαβής ενώ το πιστοποιητικό καταστροφής αποστέλλεται ταχυδρομικώς με την πάροδο 10-15 ημερών, ανάλογα με το χρόνο διαγραφής του οχήματος από την Διεύθυνση Μεταφορών. Το πιστοποιητικό καταστροφής αποστέλλεται επίσης και στην οικονομική εφορία του κατόχου.

Από τη στιγμή που το όχημα παραδίδεται προς ανακύκλωση, το αυτοκίνητο μεταφέρεται σε ειδικό χώρο όπου γίνεται η αποσυναρμολόγηση κάθε υλικού και η ταξινόμησή του σε ειδικούς χώρους ανάλογα με το υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: