Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

Τιμή στην ελληνίδα αγρότισσα

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στην ελληνίδα αγρότισσα πραγματοποίησε η Βουλή στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Ο ρόλος της ελληνίδας αγρότισσας αναγνωρίστηκε και επισημάνθηκε η τεράστια συνεισφορά της στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η ελληνική Βουλή αποφάσισε να αφιερώσει την συνεδρίασης της Τετάρτης 5 Μαρτίου στην ελληνίδα αγρότισσα. Αφορμή για την ξεχωριστή αυτή συνεδρίαση αποτέλεσε ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας. Για πρώτη φορά, η Βουλή αποφασίζει να ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα της αγρότισσας, που αποτελεί <<σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της υπαίθρου>> όπως επεσήμαινε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στην συνεδρίαση, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές εξήραν το ρόλο της αγρότισσας, μιλώντας για τις θυσίες και τους κόπους που καταβάλλει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις υποχρεώσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση ανέφερε ότι η αγρότισσα << αποτέλεσε και αποτελεί τον ουσιαστικό συνεκτικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας στην ύπαιθρο και στην ελληνική περιφέρεια.>> Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής που απέτισε ελάχιστο φόρο τιμής όπως είπε <<στις γυναίκες της υπαίθρου, του αγροτικού χώρου, του καθημερινού μόχθου.>> Τόνισε ότι οι αγρότες θα ενισχυθούν με 22 δις. ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους τη νέα προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι <<η ζωή της αγρότισσας προσδιορίζεται από έναν έντονο κοινωνικό και φυλετικό καταμερισμό>>. Υποστήριξε ότι ο ρόλος της αγρότισσας είναι σημαντικός εάν η Ελλάδα θέλει να πάει σε μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, προτείνοντας αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης και της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι << εκτός από τις αγρότισσες, στην ύπαιθρό ζουν και οι εργάτριες γης, οι οποίες δεν καταγράφονται σχεδόν σε καμία στατιστική>>.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στον μόχθο και στην προσφορά των γυναικών της υπαίθρου <<που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες στα δικά μας χώματα που αγαπάμε>>. Ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την ελληνίδα αγρότισσα που με το θηλυκό της μυαλό, όπως είπε, μπορεί να κάνει τα πάντα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε την κυβέρνηση που << δίνει στην αγρότισσα μηνιαία σύνταξη όσο χρειάζεται μια Αθηναία για να πάει για χτένισμα στο Κολωνάκι>>. Τάχθηκε υπέρ μιας νέας πολιτικής για την αδικημένη αγρότισσα, λέγοντας ότι όλες οι ωραίες ιδέες είναι γένους θηλυκού ενώ ό,τι είναι αρσενικό.

Η συμβολή της γυναίκας της υπαίθρου στην αγροτική οικονομία αλλά και στη διατήρηση αρραγούς του κοινωνικού ιστού στην περιφέρεια δυστυχώς, δεν έχει αναγνωριστεί δεόντως. Τα λόγια είναι πάντα ευπρόσδεκτα όμως σημαντικότερες είναι οι πράξεις που τα συνοδεύουν. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότισσες εργάζονται χωρίς ωράριο, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δώδεκα μήνες το χρόνο, είναι υποχρεωμένες να παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην εργασία, σε σχέση με άλλες εργαζόμενες, παρότι η φύση του επαγγέλματος θα επέβαλε το αντίθετο.

Με το νέο ασφαλιστικό, η γυναίκα τιμωρείται. Δεδομένου ότι η αγρότισσα υποχρεούται να ασφαλίζεται από την ηλικία των 21 ετών, με τα ισχύοντα ασφαλιστικά μέτρα οφείλει να εργάζεται 44 χρόνια για να βγει στη σύνταξη στα 65 έτη. Η αγρότισσα είναι η ηρωίδα των ημερών μας. Μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη αλλά συνεχίζει αδιάκοπα να δουλεύει μέρα νύχτα στο χωράφι, αφού η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι το καθεστώς συνταξιοδότησης πρέπει να αλλάξει. Η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας με τις υπόλοιπες εργαζόμενες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση δηλαδή από τα 65 έτη στα 60 έτη είναι πράξη δικαιοσύνης. Οι αγρότισσες έχουν δικαίωμα να ξεκουραστούν, να χαρούν τους κόπους τους μετά από χρόνια επίπονης και σκληρής δουλειάς. Αναμφίβολα, ο τομέας των κοινωνικών δικαιωμάτων χρειάζεται ανανέωση. Το επίδομα τοκετού πρέπει αναμφίβολα να αυξηθεί ώστε να φθάσει το ποσό που δίδουν τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, η παντελής έλλειψης υποδομών φύλαξης των παιδιών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την είσοδο των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας και αποτελεί ένα από τα βασικά τους αιτήματα. Βασικό ζητούμενο είναι η παροχή κινήτρων για τη νέα αγρότισσα που θέλει να ζήσει και να δουλέψει στη γη που γεννήθηκε και ανατράφηκε.

Η ελληνίδα αγρότισσα δεν αρκείται και δεν θέλει τις υποσχέσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι η έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση των κόπων που έχει καταβάλει. Πρέπει να τη θυμόμαστε και να τη τιμούμε κάθε μέρα, γιατί κάθε μέρα παλεύει κόντρα στο καιρό και τις αντιξοότητες για τα προς το ζην. Η συνεδρίαση της Βουλής ελπίζουμε να θεωρηθεί αφορμή για έργα και όχι για απλές αναφορές και ευχολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: